Ο Αλέξανδρος Κωνσταντάς είναι επιστήμονας συντήρησης και συντηρητής έργων τέχνης.
Είναι Υποψήφιος Διδάκτωρ (PhD) στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών & Πολιτισμού, Τμήμα Συντήρησης Αρχαιοτήτων & Έργων Τέχνης. Κατέχει μεταπτυχιακό δίπλωμα στην επιστήμη της συντήρησης από την πολυτεχνική σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ως υπότροφος του Ιδρύματος Ωνάση και πτυχίο Διαχείρισης Εκκλησιαστικών Κειμηλίων από την Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Θεσσαλονίκης (Α.Ε.Ι.).
Στην επαγγελματική του πορεία συνεργάστηκε με σημαντικούς φορείς και μουσεία, όπως το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, το Μουσείο Μπενάκη, το Βυζαντινό Μουσείο Θεσσαλονίκης, μοναστήρια του Αγίου Όρους και των Μετεώρων (Καλαμπάκα), εφορίες Αρχαιοτήτων, την Αρχιεπισκοπή της Κύπρου και το εργαστήριο συντήρησης του κ. Στέργιου Στασσινόπουλου.
Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα, που εφαρμόζει και στην επαγγελματική του πρακτική, επικεντρώνονται κυρίως, στην αρχαιομετρία και φυσικοχημική έρευνα των έργων πολιτιστικής κληρονομιάς καθώς και στην μελέτη και ανάλυση των υλικών που συνθέτουν ένα έργο τέχνης.
Χειρίζεται αυτόνομα σημαντικά επιστημονικά όργανα όπως οι φασματοσκοπίες micro-Raman και micro-FTIR, ηλεκτρονική μικροσκοπία σάρωσης με φασματόμετρο ενεργειακής διασποράς ακτίνων Χ (SEM-EDX), φασματοσκοπία με φθορισμό των ακτίνων Χ (XRF) κ.α. Ασχολήθηκε με τον προσδιορισμό αυθεντικότητας των έργων τέχνης, ταυτοποιώντας ακριβώς τα χρώματα και τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν στα έργα αλλά και την χρονολογία τους.
Στην καριέρα του μελέτησε αντικείμενα σημαντικής αρχαιολογικής αξίας, δίνοντας έμφαση στα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή τους, όπως για παράδειγμα τις χρωστικές και τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν κατά την διακόσμηση ταφών της περσικής περιόδου (6ος π. Χ.) αλλά και των μακεδονικών ταφών (4ος αι. π.Χ.) Ακόμη, μελέτησε τα υλικά και τις χρωστικές από τα έργα γνωστών ζωγράφων της αναγέννησης, όπως ο El Greco και η Gentilesky Artemisia και μελέτησε έργα σημαντικών ζωγράφων της κρητικής σχολής όπως ο Άγγελος Ακοντάντος, ο Ρίτζος, ο Τζάνε αλλά και ζωγράφους της σύγχρονης εποχής, όπως ο Σπύρος Βασιλείου, ο Κόντογλου, ο Λεμπέσης κ.α.
Επίσης, ο Αλέξανδρος ασχολείται ενεργά με τη συγγραφή επιστημονικών άρθρων σε διεθνή περιοδικά, όπως το Journal of Archaeological Science (Elsevier), το Archaeological and Anthropological Sciences (Springer) και συμμετέχει ενεργά σε διεθνή συνέδρια.
Συμμετείχε ακόμη, στην συγγραφή άρθρων σε τιμητικούς τόμους με εκδότη το υπουργείο πολιτισμού της Ελλάδας.
Κατά το διάστημα των σπουδών του έχει τιμηθεί με υποτροφία του Ιδρύματος Ωνάση για τις μεταπτυχιακές του σπουδές.
Επίσης συμμετείχε στο ερευνητικό πρόγραμμα – ομάδα συντηρητών/επιστημόνων: «Mobile Care for the Documentation, Characterization and Conservation of Movable Cultural Heritage Artifacts from Remote Areas in Greece», στο πλαίσιο του οποίου διασώθηκαν σημαντικά κειμήλια σε απομακρυσμένα και δυσπρόσιτα σημεία της Ελλάδας.
Λόγω της επίμονης ενασχόλησής του με την Ανάλυση και μελέτη των χρωμάτων στα ζωγραφικά έργα πολιτιστικής κληρονομιάς, έχει μελετήσει τις σύγχρονες πηγές χρωστικών και έχει συλλέξει της καλύτερης ποιότητας χρωστικές και ορυκτά απ’ όλο τον κόσμο. Με αυτά δημιούργησε τη δική του παλέτα χειροποίητων χρωστικών άριστης ποιότητας τις οποίες μπορείτε να προμηθευτείτε από το eshop του. Ο σκοπός του είναι να επαναφέρει τις φυσικές χρωστικές στην τέχνη τιμώντας την παράδοση.